KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Nina Åhlmans, IT Delivery Manager Ericsson

»Skaffa dig bredd och lär dig förstå projektformer, förstå människor och teknik. Det handlar om att kunna kommunicera med människor.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag får göra mycket olika saker.

2. Jag jobbar globalt med folk från hela världen.

3. Det jag gör är viktigt för företaget. Utan det jag gör fungerar inte företaget.

Om jobbet

Utbildning: Master i IT- och kommunikation från Stockholms universitet och KTH.

Yrkeserfarenhet: Jag har jobbat som IT Delivery Manager i tre år. Tidigare jobbade jag på SonyEricsson som teamledare för ett testteam som utförde tester tillsammans med slutanvändare. Mitt första jobb efter utbildningen var testingenjör.

Arbetsuppgifter: Varje dags er olika ut, det finns ingen fast agenda. Det är väldigt flexibelt. Jag har mycket kontakt med tekniska team. Möten med mina interna kunder som är processägare både på IT-avdelningen och i verksamheten. Licenshantering. Leda projekt och stämmer av att det går bra och när det kommer till oss. Ansvarig för att allt fungerar med driftsmiljön. Frågor som ska svara på, formulär som ska till chefen eller organisation. Går något fel i ett system jobbar jag bara med det. Då får jag ställa in allt annat. Jag jobbar också med att Ericsson följer med i utvecklingen anpassar sig efter verksamheten och marknaden.

Vilka jobbar du med?: Kravställare och processägare internt i verksamheten och olika tekniska team.

Arbetstid: Jag kommer till jobbet vid klockan 8-8.30 och slutar cirka kl 18. Annars är arbetstiden flexibel eftersom vi jobbar globalt. Ibland behöver jag jobba sent för att kunna ha möten med andra delar av världen.

Löneförmåner: Träningsbidrag, tjänstepension, förmånliga föräldraledighetsvillkor, rikslunchkortet, massage och rabatter på olika saker. Någon gång per år har vi familjeevent på Gröna Lund.

Möjlighet att jobba utomlands: Ja, det går att söka olika posteringar på kort eller lång tid. Det sker också en del rotation inom vissa avdelningar som finns i olika länder. Jag reser en del i jobbet. Det brukar bli någon vecka åt gången då jag besöker kollegor eller leverantörer.

Tråkigast: Jag har väldigt sällan tråkigt. Dagar när jag inte har hunnit med mejlen och måste ta tag i dem. Då blir jag stressad för att jag borde ha gjort det tidigare.

Mest nytta av från utbildningen: Kunskapsbredden jag har fått. Jag läste många olika ämnen som psykologi och java, matte och interaktionsdesign. Det ger mig en bredare förståelse för många olika delar av verksamheten.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Våga! Ska man söka ett jobb som mitt så kan det kännas skrämmande när man läser annonsen. Även om jag jobbar med IT så är människan i fokus. Skaffa dig bredd och lär dig förstå projektformer, förstå människor och teknik. Det handlar om att kunna kommunicera med människor.

Karriärmöjligheter: Eftersom Ericsson är ett större företag finns det många olika funktioner. Skulle jag vilja finns det andra roller i organisationen som jag kan prova på.

Kontakt med andra eller självständigt? Jag jobbar nästan bara med andra. Jag är beroende av input av andra i alla mina arbetsuppgifter. I min roll som beslutsfattare är jag ensam. Men besluten tar jag alltid med input och i samarbete med andra.

Varför är det viktigt det du gör? Om inte jag gör mitt jobb så kan inte resten av de anställa på Ericsson göra sitt jobb. Allt i företaget är beroende av IT, till exempel om man ska betala något eller beställa en resa så görs det i olika IT-system. Står IT-systemen stilla står Ericsson stilla.

En vanlig dag
Klockan 8.15 kommer jag till jobbet och startar upp min dator. Jag kollar vad som har hänt under natten. Jag får mejl om det har något hänt i systemet. Natten var lugn så jag fortsätter att gå igenom dagens schema och möten. Jag går också igenom min uppgiftssamlare i kalendern. Vad ska göras idag och ligger jag efter med något.
Klockan 9.30 har jag dagens förta möte med de tekniska teamen för att diskutera en vidareutveckling. Direkt efter det mötet går jag iväg till nästa möte, projektmöte med styrgruppen för att få status och fatta beslut om projektet. Det tar en stund att promenera mellan mötena som äger rum i olika hus. Jag kollar också mejlen mellan mötena för att se om det har hänt något akut som jag måste agera på.
Vid klockan 11.30 går jag på lunch. Efter 40 minuter är jag tillbaka vid mitt skrivbord. Jag ägnar en och halv timme åt att skriva rapporter.
Klockan 13.30 har jag ett telefonmöte med en kravställare. När det är slut går jag på ett budgetmöte och efter det är det ytterligare ett projektmöte. Dagens sista en och en halvtimme försöker jag svara på mejl och skriva rapporter och kolla på statistik. Hur fungerar systemen just nu. Finns det något som behöver ses över under natten. Det sista jag gör innan jag går hem klockan 18 är att förbereda nästa dag.

Mer om Nina

Ålder: 33 år

Familj: Sambo och katt.

Fritid: Jag tränar en del och träffar vänner. Jag spelar också teater.

Musik: Mainstream pop, electrodance och eurodance.

Fråga Nina

Fråga du också >

Systemförvaltare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Systemansvarig
- Systemchef
- Systemadministratör
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Services Engineer
Projektledare
Chef Application Management
Utvecklare
Integrationsarkitekt
Business CIO
Webbutvecklare
Leveransansvarig inom processutveckling
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >