KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Andreas Hägg, Utvecklare Evry

»Mitt jobb handlar om att prata med andra människor hela tiden.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Det är kreativt att jobba som utvecklare. Alla problem har flera lösningar, göra något snabbare eller mer lättläst till exempel. Som utvecklare lär du dig hela tiden nya saker och det innebär att du också utvecklas i vad du tycker är den bästa lösningen.

2. Det är coolt att det jag gör går att titta på i verkligheten, till exempel en webbapplikation. Då är jag lite stolt och tänker att det där har jag byggt.

3. På EDB varierar arbetsuppgifterna och vi medarbetare uppmuntras att byta roll och utvecklas. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att jag är färdiglärd i mitt yrke.

Om jobbet

Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi KTH i Stockholm. Jag läste ett år på INSA i Lyon.

Yrkeserfarenhet: EDB är mitt första heltidsjobb och utvecklarjobb inom IT. Under tiden jag läste industriell ekonomi, som jag valde för att det är en bred utbildning, insåg jag att jag var bra på IT. Jag hade ingen relation till det tidigare.

Arbetsuppgifter: Jag jobbar med att designa lösningar i en applikation. Det kan vara ett problem som jag gör en lösning för, designar funktionen tekniskt kan man säga. När designen är klar kodar jag det själv. Jag jobbar mycket vid mitt skrivbord framför datorn. Ibland följer jag med ut till kund och diskuterar lösningar. Då handlar det mer om hur lösningen kan stödja kunden, mer affärsnära och mindre teknik.

Vilka jobbar du med?: Just nu jobbar jag i en större grupp. Vi är cirka 20 personer som jobbar med ens större applikation. Vi är uppdelade i två mindre team. Jag sitter tillsammans med kravansvariga/affärsutvecklare, fler utvecklare som jag, några testare och en teamledare. Vi jobbar mycket tillsammans och sitter bredvid varandra i ett öppet kontorslandskap.

Arbetstid: Jag jobbar åtta timmar per dag, men arbetstiden varierar. Jag kommer in mellan 7.30-9, beroende på dagsform.

Löneförmåner: Friskvårdsbidrag

Möjlighet att jobba utomlands: Vi får mer och mer kontakt med våra offshore-avdelningar i Indien så där kan vi göra kortare utbyten. EDB är ett norskt bolag så det finns också möjlighet att jobba i Norge.

Tråkigast: Jobbet är tråkigt de få gånger när det brister i kommunikation med kollegorna eller kunden. Det leder alltid till merarbete för man inte pratar med varandra. Det är onödigt.

Mest nytta av från utbildningen: Att jag fick lära mig att lösa problem, både på gymnasiet och högskolan. Vetskapen om att det mesta går att lösa bara man lägger manken till. Det har varit en stegrande utvecklingsskala sedan gymnasiet, större och större problem att lösa allt eftersom. Att jag fick träna på att arbeta i grupp har jag också haft stor nytta av.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Välj ett område inom IT du tycker är kul. Kombinera det sedan med var det finns jobb i framtiden.

Karriärmöjligheter: Jag är precis på att byta jobb från utvecklare till utvecklingsledare. Det som är bra med IT är just att det finns så många vägar att gå. Är du duktig på en viss teknik eller process kan du bli specialist. Gillar du ledarskap kan du bli ledare och chef eller om du gillar försäljning eller marknad kan du gå åt det hållet.

Kontakt med andra eller självständigt? Mitt jobb handlar om att prata med andra människor hela tiden.

Varför är det viktigt det du gör? De applikationer som jag är med och utvecklar ger andra människor möjlighet att göra sitt arbete bättre och snabbare. I möten med kund är vi ambassadörer för IT-området, vad går att göra idag och vad som kommer att bli möjligt i framtiden.

En vanlig dag
Jag kommer till jobbet klockan 8. Tar en kopp kaffe och läser mejl. Sedan drar jag igång utvecklingsmiljön och börjar koda direkt. Det som lugnast på kontoret på morgonen så det jag behöver göra i lugn och ro gör jag på morgonen.

Vid klockan 9.15 har vi ett så kallat ståmöte med utvecklingsteamet. Det mötet har vi varje dag. Vi arbetar med en projektmetod som heter Scrum och på ståmötet går alla igenom vad de gjorde igår och vad de tänker göra idag och om det har uppstått några problem. Det ger en bra översikt på hur teamet rör sig just nu.

Vid klockan 9.30 är jag tillbaka framför datorn och tar tag i en av punkterna från ståmötet som behöver diskuteras mera. Vi är ett gäng som försöker reda ut hur vi ska gå vidare med det. När vi har kommit fram till vad som ska göra börjar jag med utvecklingsarbetet. Jag börjar koda. Eftersom vi sitter så nära varandra så är det alltid någon som kastar ut en fråga eller att någon har kört fast och behöver hjälp. Det gör att ingen fastnar särskilt länge utan kan ganska snart fortsätta utveckla.

Klockan 11.30 äter jag lunch i matsalen på jobbet. Efter maten är vi några kollegor som tar en kopp kaffe och sätter oss lite bekvämare i sofforna. Då pratar vi annat än jobb.

Klockan 12.30 är jag tillbaka igen vid skrivbordet. Jag fortsätter utveckla det jag startade med på förmiddagen. Diskussionerna pågår om både en och två lösningar. Efter en timme blir jag klar med ett kodstycke så jag ber en kollega att granska det jag har gjort. Klockan 14 har vi utvecklarmöte. Det är ett veckomöte där hela gruppen samlas. Några utvalda personer har förberett ett intressant område att presentera och diskutera. Det handla om en specifik teknik eller något annat som vi behöver för vårt jobb.

Klockan 15 tillbaka vid skrivbordet och fortsätter att utveckla. Jag tar tag i ett nytt problem och inser att det kommer ta ett par dagar att få klart. Jag kör igång direkt. När klockan är 17 går jag hem.

Mer om Andreas

Ålder: 27 år

Familj: Sambo med Janna. Mamma, pappa och lillebror.

Fritid: Gillar idrott i alla former, framförallt innebandy, segling och golf. Springer maraton och åker Vasaloppet varje år. Det blir mycket träning.

Musik: Det varierar mellan åttitalsrock, country, svensk pop och klassisk musik.

Fråga Andreas

Fråga du också >

Mjukvaru- eller systemutvecklare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Applikationsutvecklare
- Databasdesigner
- Databasutvecklare
- Programutvecklare
- Systemkonstruktör
- Webbutvecklare
- Integrationsutvecklare
- Gränssnitts-, GUI-utvecklare
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Utvecklare
Chef Application Management
Lösningsarkitekt
Instruktör
Business CIO
Projektledare
Integrationsarkitekt
Systemintegrator
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >