KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Pia Backman, Testare CGI

»Jag får chans att utvecklas både personligt och i min karriär!«

Gillar mitt jobb för att:

1. Arbetet är väldigt varierat. Jag jobbar med allt från att planera och förbereda tester till att exekvera och rapportera resultatet. Det är inget rutinarbete, utan varje dag har en ny utmaning.

2. Det är en väldigt härlig stämning på kontoret. Alla kollegor är supertrevliga och hjälpsamma.

3. Jag får en chans att utvecklas både personligt och i min karriär! Det finns utbildningar man kan gå, certifieringar man kan ta och det går att byta spår om man vill testa på andra delar av verksamheten.

Om jobbet

Utbildning: Jag har läst ett kandidatprogram i Ekonomi och IT på Stockholms universitet. De två första åren i utbildningen har lika delar ekonomi som systemvetenskap. Det sista året väljer man inriktning. Jag valde systemvetenskap och är alltså systemvetare.

Yrkeserfarenhet: Jag fick jobb som testare direkt efter utbildningen. Jag har tidigare haft extrajobb som inte varit kopplat till min utbildning.

Arbetsuppgifter: Jag planerar och förbereder tester. Bestämmer vad som ska testas, vem som ska skriva testfallen, vem som ska exekvera dem och om det bör ske i någon specifik ordning. Efter planering genomförs testerna utifrån de skrivna testfallen. Som testare rapporterar man också resultaten av testerna, det vill säga hur det har gått och vad är det som återstår. Eftersom CGI är ett konsultbolag varierar det var man sitter och jobbar. Jag har suttit både ute hos kunden och på CGI:s huvudkontor.

Vilka jobbar du med?: I testrollen har jag kontakt med både utvecklare och projektledning.

Arbetstid: Flexibel. Vanligtvis jobbar jag klockan 8-17, men eftersom vi har flextid innebär det att vi har möjlighet att anpassa tiderna så länge vi jobbar våra timmar.

Löneförmåner: Vi har friskvårdsbidrag, erbjudanden och rabatter på utvalda banktjänster, försäkringar, optiker m.m., rabatt på lunchrestauranger nära huvudkontoret, träningslokaler, massage och naprapat på kontoret.

Möjlighet att jobba utomlands: CGI finns i 40 länder runt hela världen, så det finns absolut möjlighet att jobba utomlands.

Tråkigast: Det kan bli en ganska ojämn arbetsbelastning om utvecklingen drar ut över tid.

Mest nytta av från utbildningen: Jag måste nog säga att mitt studentkårsengagemang är det jag har mest nytta av. Sedan kommer de olika projektarbeten som vi gjorde under utbildningen.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Välj en utbildning som inte enbart är teknisk och som du tycker verkar rolig! Kommunikation är väldigt viktigt i testarbetet eftersom man har nära kontakt med både verksamheten och utvecklarna, så det gäller att kunna prata och förstå båda ”språken”.

Karriärmöjligheter: Eftersom CGI gör i princip allt inom IT finns det mycket bra karriärmöjligheter. Man kan söka sig vidare till andra delar inom CGI eller arbeta mot en ledarroll.

Kontakt med andra eller självständigt? Väldigt blandat och beror mycket på projektets storlek. I alla projekt kan exekvering göras självständigt, men det blir möten för att rapportera hur det går med testerna eller gå igenom funna defekter. I större projekt krävs mer koordinering av vem som planerar och exekverar vad, vilket inte behövs i samma utsträckning i mindre projekt.

Varför är det viktigt det du gör? Mitt arbete gör att jag bidrar till högre kvalitet i mjukvara, vare sig det är system som kunder använder eller interna system som förbättrar processer. Högre kvalitet underlättar medarbetares vardag och kunders verksamhet.

En vanlig dag
Klockan 8 kliver jag in på kontoret. Jag hämtar en kaffe och startar datorn. Läser mejl och planerar dagen. Sedan sätter jag mig och går igenom och gör omtester på de defekter som är flaggade som lösta.

Klockan 9.30 är jag med på den dagliga avstämningen med testteamet. Sedan tar vi en gemensam fika. Klockan 10.15 är jag tillbaka framför datorn och testar.

Klockan 11.30 äter vi lunch på någon restaurang i närheten. Klockan 12.30 är jag tillbaka igen och fortsätter testa och det gör jag fram till klockan 15 då jag tar en eftermiddagsfika tillsammans med mina kollegor.

Klockan 15. 20 har vi defektmöte. Efter det från klockan 16, hinner jag testa en timme innan jag går hem klockan 17.

Mer om Pia

Ålder: 27 år

Familj: Sambon Mikael, sonen Leo och två katter.

Fritid: Umgås med familjen och vänner. Jag gillar också att pyssla med allt från papper till betong.

Musik: Jag lyssnar på det mesta.

Fråga Pia

Fråga du också >

Testare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Testledare
- Mjukvarutestare
- Systemtestare
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Utvecklare
Project Manager, trainee
Utvecklare
Projektledare
Services Engineer
Systemintegrator
Lösningsarkitekt
Chef Application Management
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >