KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Ramak Robinson, Integrationsarkitekt Tele2

»Var inte rädd för att ta för dig och lita på din egen förmåga.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag gillar att lösa problem, både internt på vår avdelning men även i projekten.

2. Jag gillar att leda och ta ansvar, och leverera integrationslösningar till olika projekt.

3. Det är otroligt kul att produktionssättat lösningar som jag har varit med och tagit fram. Det kan vara förändringar på vår webbplats där kunden loggar in för att utföra ärenden eller vad som ska stå i ett välkomstsms när kunden åker utomlands. Projekten är mer påtagliga när det sitter en privatperson som mottagare.

Om jobbet

Utbildning: Jag har en magisterexamen i data och systemvetenskap från Stockholms universitet. Två terminer pluggade jag i Brisbane, Australien.

Yrkeserfarenhet: Jag har arbetat 12 år på IBM som utvecklare, integrationsspecialist och IT-arkitekt. Det var mitt första jobb sedan jag slutade på universitetet 2001. Nu arbetar jag som integrationsarkitekt på Tele2.

Arbetsuppgifter: Jag arbetar på avdelningen Integration Competence Center (ICC) och har strategiskt ansvar för Tele2:s integrationsplattform som är en central komponent som används i alla länder där Tele2 finns. Det innebär att jag ansvarar för designprinciper för vår plattform, och hur vi modellerar våra tjänster och informationsmodell. I mitt jobb ingår även att effektivisera våra interna arbetsprocesser så att vi kan leverera lösningar snabbare och med hög kvalité. Jag träffar också lösningsarkitekter för olika projekt för att hjälpa dem designa sin lösning på bästa sätt.

Vilka jobbar du med?: Lösningsarkitekter, informationsarkitekter, projektledare och utvecklare.

Arbetstid: Vi har arbetstid mellan klockan 8.15-17.00 och på sommaren är arbetstiden klockan 8.15-16. Vi har flextid.

Löneförmåner: Vi har rabatter i Tele2:s butiker. Vi får friskvårdsersättning och Tele2 har bra föräldraersättning. Vi har massage och fruktkorgar på kontoret. Tele2 har också avtal med olika företag som till exempel cdon.com och nelly.com där vi får rabatt.

Möjlighet att jobba utomlands: Det finns möjlighet att jobba utomlands. Tele2 finns i många länder i Europa. En del av utvecklingen på ICC är outsourcad till Indien. Jag jobbar också i internationella team med engelska som huvudspråk. Mina teammedlemmar från bl a Indien och Grekland.

Tråkigast: Jag är fortfarande ny på jobbet så jag upplever inte att något är tråkigt.

Mest nytta av från utbildningen: Programmeringstänket, hur system, nätverk och applikationer är uppbyggda. Utbildningen gav mig också en kunskapsbas och en struktur på hur jag kan lära mig nya saker, leverera i tid och jobba i projektteam.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Var inte rädd för att ta för dig och lita på din egen förmåga. Gå utanför din comfort zone och prova nya saker. Att lära sig att jobba i team och kommunicera är också viktigt när du ska jobba med många olika människor. Glöm inte heller att göra det du tycker är kul!

Karriärmöjligheter: Efter att ha jobbat några år som integrationsarkitekt kan jag bli lösningsarkitekt för ett visst produktområde inom Tele2. Målet är att bli enterprisearkitekt, som ansvarar för IT-arkitekturen för Tele2 i alla länder. Jag är inte intresserad av att bli chef, utan vill arbeta som specialist inom mitt område.

Kontakt med andra eller självständigt? Det är både och. Med det strategiska arbetar självständigt. Det är jag som tar fram strategier och presenterar dem för min chef. När jag arbetar i projekt arbetar jag mycket med andra i team. Min mesta arbetstid är i team.

Varför är det viktigt det du gör? Jag ser till att projekten jag driver går i hamn och blir klara i tid. På så sätt bidrar jag till att vi har nöjda kunder och att vi utmärker oss som telekomoperatör. Det är roligt att ha konsumenter som kunder. Vi får snabb respons på vad som är bra och vad som blir mindre bra.

En vanlig dag
Klockan 8 kommer jag in och öppnar upp mejlen, kollar in kalendern och tar en kopp kaffe.
Klockan 9 träffar jag lösningsarkitekten för ett projekt jag ansvarar för. Vi diskuterar olika idéer kring lösningen. Våra system måste anpassas efter lagkrav från EU. Det ska vara klart i juli 2014. Efter mötet uppdaterar jag bilden av arkitektdesignen.
Idag tar jag en snabb lunch klockan 12.
Klockan 13 träffar jag vår design board som består av några medlemmar från vårt team på ICC. Vi går igenom en mängd olika designfrågor. Under den timme som mötet varar diskuterar vi olika designfrågor och funderar på lösningar. Jag är ansvarig för mötet.
Vid klockan 14 har jag möte med referensgruppen på min avdelning. Vi går igenom alla projekt som är på väg in och hur vi ska fördela våra resurser i teamet. Vi går också igenom status för avdelningen, till exempel har alla att göra eller är någon överbelastad.
Sedan dyker en av våra leverantörer upp klockan 15.15. De presenterar nyheter och tilläggsprodukter för den plattform vi använder. Tillsammans med dem diskuterar vi möjligheten att förbättra vår plattform.
Klockan 16.15 är jag tillbaka och jobbar med några presentationer tills jag går hem klockan 17.

Mer om Ramak

Ålder: 35 år

Familj: Man och två barn, 5 och 3 år

Fritid: Jag gillar att umgås med familjen, resa och träna. Att vara ute på landet och fixa är också kul.

Musik: Klassisk musik som Bach, Chopin och Beethoven. Jag spelar alltid klassisk musik när jag försöker koncentrera mig.

Fråga Ramak

Fråga du också >

IT-arkitekt

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Applikationsarkitekt
- Enterprisearkitekt
- Infrastrukturarkitekt
- Lösningsarkitekt
- Mjukvaruarkitekt
- Systemanalytiker
- Systemarkitekt
- Systemdesigner
- Verksamhetsarkitekt
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Systemintegrator
Utvecklare
Lösningsarkitekt
Project Manager, trainee
Chef Application Management
Testare
Datadesigner
Vd, entreprenör
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >