KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Johanna Haidari, Webbutvecklare Infobyte

»Lyckas jag uppfylla kundens behov och göra dem nöjda känner jag mig nyttig.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Varje dag är en utmaning. Jag lär mig något nytt varje dag.

2. Får ta mer och mer ansvar.

3. Att följa företagets utveckling. Jag var den första anställda på företaget.

Om jobbet

Utbildning: Dataekonomiska programmet på Internationella handelshögskolan i Jönköpingmed huvudinriktning på Informatik.

Yrkeserfarenhet: : Det här är mitt första jobb efter examen. Jag har jobbat här i snart 6 år.

Arbetsuppgifter: Utvecklar webbapplikationer i html, klassisk ASP och i .NET miljön. Antingen bygger jag upp webbsidor helt från scratch eller bygger vidare på en befintlig webbsida. Många kunder efterfrågar bra och lättanvända webbpubliceringssystem (CMS) för att enkelt ha möjlighet att underhålla sin hemsida. Vi arbetar med flera bland annat Lemoon, Umbraco och EpiServer. Koden sätter jag ihop antingen i Visual Studio eller Dreamweaver beroende på vad det är för projekt. Jag skriver också kravspecifikationer om hur webbapplikationerna ska fungera och lösas.

Vilka jobbar du med?: Projektledare, kunden och andra utvecklare. Ibland samarbetar jag med utvecklarna och ibland är de bollplank.

Arbetstid: Flexibel, men försöker jobba mellan klockan 8-17. Jag jobbar över ibland, särskilt inför en deadline.

Löneförmåner: Jag har förmånen att ta ut tjänstebil. Vi har friskvårdsbidrag, egen mobil och tjänstepension. Dessutom finns det alltid frukt och choklad på kontoret.

Möjlighet att jobba utomlands: Inte för tillfället.

Tråkigast: Administration, projekt- och tidplaner, och i viss mån att skriva specifikationer. Jag vill helst utveckla, det är där jag ser resultat.

Mest nytta av från utbildningen: Helt klart programmeringskunskaperna! Inte för att jag var fullärd, men jag fick tänket och baskunskaperna i skolan. Samarbetet som man tvingas till i de många projekt som studierna kräver. Jag har lärt mig att jobba med många olika sorters människor och har blivit mer lyhörd för andras behov.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Att visa framfötterna och visa att du vill och har ett starkt intresse. Du behöver inte kunna allt, men med bra bakgrund och intresse kommer du långt.

Karriärmöjligheter: Ja, vi växer sakta men säkert och med tiden dyker det upp nya möjligheter.

Kontakt med andra eller självständigt? Jag jobbar mycket självständigt i utvecklandet, men jag har ständig kontakt med projektledaren och i viss mån med kunden. Jag bollar också med de andra utvecklarna.

Varför är det viktigt det du gör? Jag förverkligar kundens behov och visar resultatet svart på vitt. Lyckas jag uppfylla kundens behov och göra dem nöjda känner jag mig nyttig.

En vanlig dag
Kommer in till jobbet klockan 8.23 och startar om datorn. Sedan läser jag mejl och rensar inkorgen. Svarar på de mejl som kräver svar. Sedan tittar jag i kalendern och ser vad jag ska göra i dag. När jag är klar med det är klockan knappt 9. Efter det börjar jag jobba med det som jag är inbokad på för dagen. Det handlar om webbutveckling. För närvarande utvecklar jag vidare på en befintlig e-shop med diverse nya funktioner. Vid halv elva är det paus och mellanmål. Sedan kör jag på till lunch. Den tar jag vid tolvtiden.
Jag tar med mig matlådan ut i solen. Går det att äta lunchen utomhus så gör gärna jag det.
Klockan är ett när jag kommer tillbaka. Då fortsätter jag att utveckla. Det är fikapaus klockan tre. Det är skönt att sträcka på sig efter att ha suttit stilla så länge. Jag har inga planerade möten i dag, men tar en fem minuters avstämning med projektledaren.
Strax efter fem går jag hem. Då är det träning som gäller. Jag känner mig stel efter att ha suttit framför datorn hela dagen. Jag behöver använda kroppen också, inte bara huvudet.

Mer om Johanna

Ålder: 30 år

Familj: Mamma, pappa, tre bröder och farmor.

Fritid: Tränar för det mesta. Kombinerar dans med beachvolley året om (både inom- och utomhus).

Musik: Är en allätare, men har en förkärlek till reggaeton och RnB. Gärna techno när det tränas.

Fråga Johanna

Fråga du också >

Mjukvaru- eller systemutvecklare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Applikationsutvecklare
- Databasdesigner
- Databasutvecklare
- Programutvecklare
- Systemkonstruktör
- Webbutvecklare
- Integrationsutvecklare
- Gränssnitts-, GUI-utvecklare
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Leveransansvarig inom processutveckling
Integrationsarkitekt
Business CIO
Projektledare
Services Engineer
Webbutvecklare
Lösningsarkitekt
Chef Application Management
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >