KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Charlie Hansson, Vd, entreprenör Chas Visual Management och tre andra företag

»Väldigt fria arbetstider. Ingen säger till när jag behöver arbeta. «

Gillar mitt jobb för att:

1. Frihet

2. Bra kollegor. Jag har valt dem själv.

3. Att var med och utveckla morgondagens IT är väldigt spännande

Om jobbet

Utbildning: Civilingenjör IT, KTH i Kista. Har också pluggat pedagogik och retorik på Stockholms universitet.

Yrkeserfarenhet: Massor, 16 anställningar. Mitt första jobb fick jag när jag var 13 år, reklamutdelare. Sedan har det bland annat blivit kassajobb, databutik, journalist, och affärsutvecklare på företaget Kamera där jag startade ett dotterbolag i Egypten.

Arbetsuppgifter: Förhandlingar: med kunder, chefer på företaget, medarbetare om löner. Det är så man bygger företag. Och ta många beslut. Jag tar ungefär fem beslut i timmen. Jag jobbar också mycket med välgörenhet. Det är en viktig del i mitt företag. Vi har flera samarbeten med välgörenhetsorganisationer.

Vilka jobbar du med?: Att driva mitt företag Chas som verkar inom IT och management. Jag har helhetsansvar för verksamheten och fattar beslut gällande projekten. Min roll kräver dock att jag samarbetar jag med mina medarbetare. De är anställda som experter på det de gör så jag måste fråga dem. Därtill har jag massor av rådgivare, även utanför företaget som banken, revisorer, ledningsgruppen med flera.

Arbetstid: När det passar mig eller de jag ska jobba tillsammans med. Väldigt fria arbetstider. Ingen säger till när jag behöver arbeta. Eller att jag ska arbeta överhuvudtaget. Jag skulle kunna anställa en vd om jag vill.

Löneförmåner: Möjlighet att jobba varifrån du vill. Som entreprenör kan du välja dina förmåner själv. Vill du ha 20 veckors semester så är det bara att ta 20 veckor ledigt. Får du inte in några pengar står du för konsekvenserna själv.

Möjlighet att jobba utomlands: Ja, absolut. Du kan starta ditt företag i Sverige och sedan starta kontor utomlands. Ett enkelt sätt är att följa dina kunder som har kontor utomlands. Det ger automatiskt jobb utomlands.

Tråkigast: Det är tufft med mycket ansvar. Inte kul att ta tråkiga beslut. Du behöver hela tiden ifrågasätta dig själv och dina beslut, särskilt när du gör fel. Det är helt okej att göra fel när man har gjort sitt bästa. Det gör det lite lättare…

Mest nytta av från utbildningen: Det stora kontaktnätet av andra studenter men också professorer. Den breda IT-kompetensen jag har fått.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Var inte rädd för att starta bolag. Det finns massor med hjälp. Har du läst en akademisk utbildning kan du lära dig. Var aktiv inom studentkåren när du pluggar. Det ger jättemycket kontakter som är bra att ha när du börjar jobba.

Karriärmöjligheter: Vd, investerare om företaget går bra, arbeta med pengarna. Ekonomiskt oberoende. Företaget klarar sig själv, anställer en vd och du tjänar fortfarande pengar.

Kontakt med andra eller självständigt? I stort sett bara kontakt med andra.

Varför är det viktigt det du gör? Entreprenörer skapar grogrunden för hela näringslivet. Utan entreprenörer skulle inga jobb skapas. Folk skulle inte få några jobb överhuvudtaget. Så att driva företag är en del av helheten som får samhället att fungera för alla invånare.

En vanlig dag
9.30 Kommer till jobbet och startar med morgonmöte med områdescheferna. Går igenom vad vi har gjort, vad vi ska göra och går igenom lösningar. Som vd är det jag som ska ta beslut om vilka lösningar vi ska gå på. Om jag kan tar jag beslutet direkt, men vissa måste jag analysera.

10.00 Kollar in attgöra-listan. Står massor med punkter – väljer de som är mest brådskande eller mest intressanta.

10.30 tar jag andra koppen kaffe och har ett kundmöte. Förhoppningsvis får vi till ett uppdrag och tar direkt förhandlingen och diskussion om avtalet. Jag ber någon skriva avtalet och skickar iväg det. Ber Max, som är operativ chef, kolla hur beläggningen ser ut och så att vi får ett datum när vi kan starta uppdraget. Jag ringer kunden och ger besked.

11.30 Rekryteringschefen presenterar nya kandidater som han tycker vi borde anställa. Jag läser deras CV och väljer några som jag vill träffa.

På lunchen åker jag ut till en av konsulterna som är ute på uppdrag. Han berättar om sitt uppdrag och om det finns några möjligheter för oss att sälja mer.

13.30 Efter lunch betar jag telefonsamtal och mejl. Jag ringer nätverkskontakter och bokar möten.

14.30 Fredrik, ekonomichef, vill ha fakturor och löner godkända. Kollar snabbt igenom och skriver på.

15.00 Fikar och spelar biljard mot Fredrik. Han är grym på snooker. Jag förlorar.

15.30 Planerar vår nästa konferens som ska vara om någon månad. Vad ska den handla om ska vi ha något tema, ska vi ha ett band som spelar på kvällen?

Sedan kommer Max förbi och berättar att det är filmkväll på onsdag. Han är ansvarig för filmklubben och som vanligt vägrar han avslöja vad vi ska se.

Dags att börja summera attgöra-listan. Uppdatera den med de telefonsamtal som har kommit in. Prioritera om den.

16.15 Pratar med våra praktikanter och hör hur det går för dem. Resten av dagen betar jag av telefonsamtal och mejl. Många samtal och mejl hänvisar jag vidare till andra.

17.30 börjar jag röra mig hemåt. På bussen pratar jag lite mer i telefon.

Mer om Charlie

Ålder: 32 år

Familj:

Fritid: Bygger på huset, meckar med mustangen, ser på film och spelar datorspel.

Musik: Det jag väljer att spela på Spotify, allätare

Fråga Charlie

Fråga du också >

Entreprenör

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Ägare
- Vd
- Den roll du väljer att ta
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Webbutvecklare
IT Delivery Manager
Business CIO
Project Manager, trainee
Affärskonsult
Utvecklare
Systemintegrator
Datadesigner
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >