KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Emily Rosenqvist, Leveransansvarig inom processutveckling SEB

»Det här jobbet öppnar många dörrar känns det som.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Perfekt kombination av arbetsuppgifter: verksamhetsutveckling, ledarskap, processledning. Strategi och operativ. Det blir aldrig enformigt.

2. Att jag har så engagerade och kompetenta kollegor.

3. Stor frihet att påverka organisationens såväl som mina egna mål och arbetssätt.

Om jobbet

Utbildning: Jag är systemvetare från Stockholms universitet. Jag pluggade inte utomlands då, men var jag utbytesstudent ett år på high school i USA.

Yrkeserfarenhet: Kommunikationsspecialist inom ideell samt statlig sektor. En kort period på ett konsultföretag. I augusti 2008 påbörjade jag SEBs IT Young Professionals Programme.

Arbetsuppgifter: Som leveransansvarig för Process & Tools – Establishment & Control ansvarar för att vårt team av processutvecklare levererar processetableringar, utbildningar och uppföljning som stöttar SEB:s mål. Syftet är att effektivisera och kvalitetssäkra, bland annat genom att alla medarbetare inom IT jobbar på samma sätt.

Vilka jobbar du med?: Jag jobbar på en avdelning med både process- och systemspecialister, och mitt ansvar involverar främst de förstnämnda. Vi ska tillsammans leverera bästa möjliga resultat. Jag sitter med i ledningsgruppen för vår funktion, och arbetar nära övriga leverensansvariga och chefer inom processområdet. En stor det av jobbet sker i dialog med interna intressenter inom andra delar av IT-organisationen.

Arbetstid: 8.00-16.45 med flextid. Beroende på om jag hämtar/lämnar barn på dagis så anpassar jag arbetstiderna. Ibland förlägger jag några arbetstimmar till kvällen.

Löneförmåner: Bland annat har vi personalrabatt på bolån, friskvårdsbidrag, gratis gym och träningspass i SEB:s lokaler, utfyllnad av föräldrapenning, personalerbjudanden på hushållsnära tjänster, med mera. Dessutom finns ett aktiesparprogram för medarbetarna.

Möjlighet att jobba utomlands: SEB finns i ett 20-tal länder, bl a i USA, Baltikum och Europa. Så ja, det finns absolut möjlighet att jobba utomlands. Det finns också möjlighet till tillfälliga utlandsbesök, jag har exempelvis besökt verksamheten i Vinius, Riga och New York.

Tråkigast: Blandningen av arbetsuppgifter gör att det nästan aldrig blir tråkigt. Jag har aldrig söndagsångest eller längtar tills arbetsdagen är slut.

Mest nytta av från utbildningen: Det jag egentligen tycker att jag har mest nytta av är mitt arbete i studentkåren. Projekt- och ledaruppdragen där gav mig många värdefulla erfarenheter.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Välj en utbildning som du tycker verkar rolig! Tänk inte allt för strategiskt utan gå på känsla. Engagera dig i studentkåren, leverera resultat som du kan ha som referensuppdrag. Maximera nyttan av det du tar dig för, både i studier, ideella uppdrag och extrajobb: var inte passiv utan försök att satsa på att i alla lägen vara engagerad. Du får då ut så oerhört mycket mer av din tid.

Karriärmöjligheter: Bara IT-organisationen i SEB är som ett storföretag i sig med nästan alla arbetsområden och tjänster du kan föreställa dig. Banken uppmuntrar medarbetare att söka sig vidare internt. Många jobbar här väldigt länge men på olika tjänster. Mitt första karriärmål var att bli globalt ansvarig för en process, vilket jag lyckades med efter cirkaa 1,5 år. Därefter ville jag jobba vidare med verksamhetsutveckling och ledarskap, och jag har varit tydlig med mina ambitioner vilket gjort att jag nu klivit in i en roll som leverensansvarig för ett verksamhetsområde. Varje roll eller utmaning öppnar många nya dörrar vilket gör att det går att utvecklas ständigt.

Kontakt med andra eller självständigt? Alla mina arbetsuppgifter bygger i stort sett på kontakt med andra. Min kalender består av mängder av möten, diskussioner och avstämningar, så det är skönt när jag ibland får en nästan mötesfri dag och hinner beta av todo-listan.

Varför är det viktigt det du gör? Jag bidrar till att öka effektivitet och kvalitet, vilket i sin tur ökar måluppfyllelsen för SEB. Dessa faktorer blir allt viktigare både inom min egen bransch, och i samhället som helhet.

En vanlig dag
8.00 Jag lämnar på dagis och tar bilen eller en promenad till jobbet – jag bor nära vilket underlättar vardagen. Jag är framme vid skrivbordet vid 8.30, hejar runt på mina kollegor, startar datorn och går tillsammans med kollegorna och hämtar en café latte.
8.30 Kollar mejlen och besvarar så mycket som möjligt, går igenom dagens kalender och att-göra-listan. Jag försöker hålla den strukturerad, för i och med att det är så mycket möten så blir det extra viktigt att använda skrivbordstiden effektivt!
9.00 Första mötet där vi träffas för att gå igenom status – vad har gjorts och beslutats den senaste veckan, vilka nyckelaktiviteter kommer var och en ägna sig åt under kommande vecka, och vilka problem behöver vi lösa inom gruppen.
9.30 Möte med ledningsgruppen. Informationsspridning, genomgång av ärenden som uppstått senaste veckan. Dessa resulterar antingen i omedelbara beslut samt kommunikation av dessa, eller i utdelade action-punkter, exempelvis ärenden som behöver utredas eller diskuteras med ytterligare parter.
11.00 Alla mina kollegor har mötesintensiva dagar, men vi som är på plats vid skrivborden går till restaurangen här i huset. Vi har subventionerad lunch och drar passerkortet så dras det från lönen automatiskt. En riktigt bra dag hinner jag gå på Bodypump eller Core i träningslokalen, då köper jag en sallad och äter vid skrivbordet efteråt.
12.00 Skyndar genom huset, förbi kaffeautomaterna, till ett möte med en avdelning som önskar stöd i att effektivisera sin beställnings- och leveransprocess. Vi har sedan tidigare analyserat nuvarande arbetssätt och förbättringsområden och behöver nu sätta upp en tidplan samt bestämma vilka resurser som ska delta i arbetet med de högst prioriterade insatserna.
13.00 Avstämning med två medarbetare kring ett av deras uppdrag. De presenterar status och vi går igenom frågetecken om dykt upp. Jag fastnar i samtal med min chef på väg tillbaka till skrivbordet och vi bollar upplägget av ett kommande möte med en av våra externa systemleverantörer.
14.00 Jag är inbjuden till ett möte för att berätta om hur ¬vår organisation kan stötta ett pågående omorganisationsarbete. Det är viktigt att vi är med så tidigt som möjligt i förändringar, då finns störst chans att påverka resultatet på bästa sätt.
14.30 Jag ringer en kollega för att gå igenom mina synpunkter på en presentation. Jag försöker att ersätta mejl med telefon så ofta som möjligt då det både går fortare och ger en bättre dialog.
15.00 Jag bokar in och förbereder möten med några av våra interna beställare för att få deras synpunkter på några nyligen genomförda leveranser. Det är en viktig del i vårt löpande förbättringsarbete, att utvärdera och förändra arbetssätt eller stöttande system och material.
15.30 Jag träffar en av de andra leveransansvariga i min ledningsgrupp och går igenom våra pågående initiativ för att säkra att vi inte dubbelarbetar och att inte heller något faller mellan stolarna.
16.00 Det är värdefullt att ha en mötesfri timme i slutet av dagen för att hinna genomföra de action-punkter jag tagit på mig under dagens möte.
17.00 Jag stänger ner datorn, säger hejdå till kollegorna och går hemåt.

Mer om Emily

Ålder: 30 år

Familj: Maken Lars, 3-åriga dottern Luva och tvillingbebisarna Edith och Tora.

Fritid: Skriver och engagerar mig i diverse ideella uppdrag.

Musik: Hellre ljudböcker än musik i öronen när jag får bestämma.

Fråga Emily

Fråga du också >

Projektledare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Processledare
- Processpecialist
- Förändringsledare
- Teknisk projektledare
- Transitionprojektledare
- Affärsprojektledare
- Programledare
- Leveransprojektledare
- Scrum master
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Integrationsarkitekt
Datadesigner
Webbutvecklare
Chef Application Management
Leveransansvarig inom processutveckling
Systemintegrator
Project Manager, trainee
Services Engineer
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >