KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Kristofer Glück, Datadesigner SEB

»Försök alltid se hela bilden. Även om du kan den tekniska lösningen är det alltid en fördel om du förstår och ser hur allt hänger ihop.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Det är lärorikt. Jag lär mig nya saker varje dag.

2. Det är utvecklande. Jag möter många olika slags människor i olika yrkesroller.

3. För att det är kul. Jag jobbar med mitt intresse helt enkelt.

Om jobbet

Utbildning: Civilingenjör från KTH medieteknik. Jag är dessutom utbildad civilekonom från Stockholms Universitet.

Yrkeserfarenhet: Det här är mitt första fasta jobb efter studierna. Under studietiden jobbade jag bland annat som driftsupporttekniker.

Arbetsuppgifter: Som datadesigner gäller det att utveckla, rita upp och få till rätt lösningar för dataflödet i vårt system. I det jobbet ingår även planering och problemlösning.

Vilka jobbar du med?: Jag jobbar med utvecklare, IT-arkitekter, projektledare och test ledare. Kort och gott, jag jobbar i stort sett med alla inblandade i respektive projekt.

Arbetstid: 8.00-17.00 men med en del övertid för att det är så kul.

Löneförmåner: Friskvårdsbidrag som ger möjlighet att köpa gymkort. Vi har dessutom en egen idrottshall och gym här på jobbet. Och så har vi fårstås bankförmån som innebär att man får låna billigare till exempel bolån.

Möjlighet att jobba utomlands: SEB har kontor runt om i världen. Bland annat i New York, Singapore och i nästan hela Europa. Företaget ser gärna att man testar olika yrkesroller och skaffar sig erfarenhet från många olika miljöer och länder. Så ja, absolut!

Tråkigast: Ibland kan det bli lite för många och långa möten.

Mest nytta av från utbildningen: Att kunna jobba i grupp tillsammans med andra människor.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Att alltid försöka se hela bilden. Även om du kan den tekniska lösningen är det alltid en fördel om du förstår och ser hur allt hänger ihop. En IT-lösning kan vara väldigt bra men värdelös om de skall använda den inte fattar hur den funkar till exempel.

Karriärmöjligheter: Ja det finns det. Som datadesigner är nästa steg IT-arkitekt och att få jobba med större lösningar på ett mer strategiskt plan.

Kontakt med andra eller självständigt? Mycket i grupp som sagt, men också mycket självständigt. När man väl skall genomföra en lösning och skapa utefter en ritning kan det vara bra att sitta själv ett tag.

Varför är det viktigt det du gör? Som datadesigner är man länken mellan arkitekten och utvecklaren. Jag kan prata samma "språk" som både arkitekten och utvecklaren. Utan mig skulle kedjan i IT-utveckling inte vara komplett, vi skulle inte kunna leverera fullgoda IT lösningar.

En vanlig dag
8.00 Kommer till jobbet. Tar en kaffe och sätter mig framför datorn och kollar mejl. Vanligtvis väntar ett tiotal mejl i inkorgen.

9.00 Har vi ett kort avdelningsmöte där vi är cirka 40-50 personer. Då går vi igenom frågor och problem som finns kring den dagliga driften och kring pågående projekt.

9.30 Just nu jobbar jag i ett projekt där projektledningen sitter i tyskland så jag sitter i telefonmöte med tyskland och pratar med projektledare och testledare en stund.

11.00 Svarar på lite mejl och jobbar framför datorn.

12.00 lunch!

13.00 Jobbar med att lösa eventuella problem, jobbar vidare med projektet och planerar framåt.

14.30 Eftersom det är torsdag har vi fika tillsammans hela avdelningen. Det är kul att sitta ner och snacka lite hela gänget. Övriga dagar fikar man lite när man vill. Överhuvudtaget kan man säga att mina dagar är väldigt fria och jag styr nästan alla mina tider själv.

15.00 Nytt telefonmöte med tyskland där samtliga åtta deltagare i projektet är med och vi stämmer av hur vi ligger till. Mötet hålls på engelska eftersom det bara är jag och en till som talar svenska i det här projektet.

Resten av eftermiddagen ägnas åt att lösa återstående problem och planera för nästa dag.

Mer om Kristofer

Ålder: 26 år

Familj: Storebror, föräldrar och flickvän

Fritid: Tennis och resor. Helst jorden runt…

Musik: Allätare med förkärlek för soul och RnB.

Fråga Kristofer

Fråga du också >

Mjukvaru- eller systemutvecklare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Applikationsutvecklare
- Databasdesigner
- Databasutvecklare
- Programutvecklare
- Systemkonstruktör
- Webbutvecklare
- Integrationsutvecklare
- Gränssnitts-, GUI-utvecklare
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Utvecklare
Systemintegrator
Project Manager, trainee
Chef Application Management
Affärskonsult
Business CIO
Integrationsarkitekt
Testare
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >