KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Guide IT-utbildningar
Behörighet
Fem IT-inriktningar
Studentförebilder
Lärosäten/studieorter

Li Sandsveden

»Jag vill utveckla teknik som kan göra nytta och underlätta för människor.« säger Li Sandsveden som går Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik på Linköpings Tekniska Högskola
Därför gillar jag att plugga:
1. Jag lär mig nya saker hela tiden. Jag blir bättre och bättre hela tiden.
2. Studentlivet i Linköping är grymt. Det finns hur mycket som helst att engagera sig i och jag träffar mycket nya människor.
3. Steg för steg närmar jag mig det jag vill göra. Jag vet att jag kommer få jobba med något som man tycker är kul när jag är klar. För varje kurs kommer jag närmare målet.
Om utbildningen

Schemalagd tid (finns tid för extrajobb): De tre första åren hade vi mycket schemalagd tid. Oftast var det tre kurser samtidigt, vilket gjorde sex timmar per dag. År fyra och fem är det mer eget arbete. Det går att jobba extra beroende på arbetstider. Många jobbar, som jag, på universitetet

Hur tuff är utbildningen: Den kräver att man lägger ner mycket tid. Men med intresse och motivation går det bra. Många tycker att de tre första åren är tuffa. Det är en bred utbildning och oftast är man kanske inte lika intresserad av alla tre delarna: fysik, matte och datateknik/

Plugga utomlands: Bra möjligheter. Jag har varit utbytesstudent i Schweiz en termin. Det här programmet finns också som internationell variant. Då läser man tredje året utomlands. Universitetet har bra kontakt med andra universitet i Europa. Många åker till Kina och Japan.

Tråkigast: Det känns som om jag aldrig är ledig. Som student har jag inga höstlov, sportlov och sånt. Det är omöjligt att klara sommaren ekonomiskt utan att jobba. Det var länge sedan jag hade semester.

Boende: I en studentlägenhet, en tvåa som jag delar med min pojkvän

Studieort: Linköping

Hur är studieorten: Det är jättebra i Linköping. Det är ingen stor stad, men ligger bra till geografiskt. Det är nära till större delarna av mellansverige och Stockholm. Linköpings universitet har också ett campus i Norrköping och man får åka gratis mellan de två städerna. Linköping mer mysigt med kullersten och Norrköping mer modernt med större utbud av kultur och uteliv.

Vad vill du göra när du pluggat klart: Jag vill jobba med signal- och bildbehandling eller medicinsk teknik. Teknik är kul för vad den kan göra. Jag jobbar kanske med medicinsk bildbehandling på ett medicintekniskt företag. Jag vill utveckla teknik som kan göra nytta och underlätta för människor.

En vanlig dag
Klockan 8 börjar en föreläsning i bildbehandling och den pågår till klockan 10. Efter det är det en kvarts paus och sedan är det en labb i assemblerprogrammering. Labben har jag förberett mig inför tidigare i veckan. Förberedelserna tog 10 timmar och utförandet tog två timmar.
Klockan 12.15 är det dags för lunch. Jag har ofta lunchmöten. Idag har jag öppen mottagning för studenter som studentvägledare. Det kommer frågor om extrakurser och någon som har glömt att anmäla sig till en kurs. En annan student undrar hur han kan tillgodoräkna sig en kurs från ett annat universitet. Det kommer också en student som har halkat efter och behöver hjälp att göra en individuell studieplan.
På eftermiddagen har jag inget schemalagt så jag skriver en labbrapport och läser på inför basgruppsarbetet nästa dag. På min utbildning används pedagogiken problembaserat lärande. Det betyder att alla har en basgrupp som de arbetar tillsammans med. I varje kurs delas man in i basgrupper och får ett scenario som man ska lösa och diskutera i sin grupp. Problemen är kursöverskridande och man använder all den kunskap man har samlat på sig hittills för att lösa uppgiften. Jag sitter och pluggar i fyra timmar tar.
Klockan 18 har jag ett möte i IT-dagarnas projektgrupp. Det är ett veckomöte där vi planerar och kollar upp hur det går med alla delar. Mötet håller på till klockan 19. Sedan åker jag hem.

Mer om Li

Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik på Linköpings Tekniska Högskola
Ålder: 23 år
Fritid: Lägger all min fritid på kåraktiviteter som bland annat projektledare för IT-dagarna, Inspirationsdagar för högskolestudenter och gymnasieelever. Jag jobbar också extra som studentvägledare.
Musik: Fransk musik. Allra mest lite lugnare rock, på franska då.
Fråga Li om hur det är i plugget.

Kontakta Li >
Så valde vi:
Business CIO
Webbutvecklare
Vd, entreprenör
Testare
Utvecklare
Lösningsarkitekt
Chef Application Management
Systemintegrator
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >